+380 67 8485881
nataliya.kotulska@rogearson.com

4 Sep 2021

4 кроки протидії самосаботажу на шляху до великої цілі. Метод WOOP

А ви знаєте, що перше з чого треба почати лідеру після відпустки, це продовжувати робити те, чого вимагаєш та очікуєш від свого оточення – розвитку та безперервного навчання «lifelong learning».

Тому, як тільки вийшла з відпустки, завершила курс “Лідерство в критичних ситуаціях”. Насправді саме складне в навчанні – це поєднувати його з роботою. Мотивує добре те, що знання у бізнес-курсі напряму пов’язані з практикою у власному бізнесі.

Головним меседжем цього курсу є:
“Перше з чого має почати Лідер – це навчитися керувати собою.”
Це означає:

  • Виконувати обіцянки пред самим собою.
  • Вміти мотивувати себе в критичних ситуаціях та робити те, чого іноді зовсім не хочеться.
  • Вміти розмовляти з самим собою та довіряти собі.
  • Вміти відставити своє Его (зацикленість на собі) в бік, коли треба зосередитись на потребах команди та шукати шлях, а не винних в проблемах.

Ще Лідеру важливо знати, що існує дослідження, яке проводила протягом 20-ти років, професор психології Габріеле Еттінген Йоркського та Гамбурзького університетів. Результатом дослідження є те, що виявляється позитивне мислення може заважати нам здійснювати наші мрії. Цікаво, а як же бути з позитивною психологією, яка говорить нам про те, що дуже важливо спрямовувати себе на успіх через позитивні афірмації та віру в себе?

Коли ми уявляємо, що ціль вже досягнута, ми обманюємо свій мозок, він розслабляється і стає не готовим до перешкод. Більшість людей, які мріють і навіть прописують свої цілі за методом SMART, через деяких час відкладають їх, або взагалі відмовляються від них назавжди.

Експерименти, які були проведені на різних групах людей, виявили, що групи студентів, які не були позитивно налаштовані на складання іспитів, краще складали іспити ніж групи студентів, яких налаштовували на очікування позитивного результату. Експеримент з групами з надлишковою вагою теж показав, що люди, які не дуже сподівалися на дуже позитивний результат, змогли не тільки схуднути, а й утримувати це досягнення значно довше. А група, яка була дуже оптимістично налаштована, скинула менше кілограм та швидше знову почала набирати зайві кілограми.

Але ж ми з вами вже не раз чули, що треба мислити позитивно та фільтрувати негативні думки для того, щоб досягнути своєї мети, чи не так?

В чому ж підступ? Ви можете подумати, що треба відмовитись від позитивної візуалізації цілей. Ні, звісно ж ні, мрійте та візуалізуйте ціль за всіма правилами.
Тільки врахуйте, що цього буде замало, щоб влучити в неї.

Так от Габріеле Еттінген, досліджуючи небезпеку позитивного мислення довела, що кожного з нас є свої особисті слабкі місця?Наприклад, це може бути внутрішні переконання, думка про те, що ви не заслуговуєте на здійснення цього бажання, страх поразки, не дисциплінованість, перфекціонізм або залежність від думки інших людей. Тому, небезпека полягає в тому, що саме вони повідомлять дуже голосно про себе, коли ви будете в процесі реалізації плану.
Виникне самосаботаж, який самостійно розпізнати буде досить не просто. І ви будете виправдовувати себе, уміло переконуючи себе в тому, що ваша пасивна поведінка викликана обставинами, які не залежать від вас.

Знайомтеся з відмінним інструментом, “WOOP”, який є науково обґрунтованим методом та є протидією самособотажу при реалізації наших бажань.

WOOP означає:

  1. Перший крок. W (Wish) – спочатку визначаємо наше бажання
    Визначтеся в якій сфері ви хочете реалізувати бажання (стосунки, професія, здоров’я).
    Уявіть, про яке найважливіше та складне в реалізації бажання ви мрієте.
    Вирішить, за який час ви готові здійснити це бажання (день, місяць, рік….)
    Запишіть ваше бажання в 3-6 словах.
  2. Другий крок. O -(Outcome) – наступний прописуємо бажаний результат (SMART). Опишіть 3-6 словами, як ви бачите найкращий результат здійснення цього бажання. Що було б найкращім при виконанні цього бажання. Як би ви відчули, що бажання здійснилося. Знайдіть хвилинку та уявіть результат та відчуйте його на всі 100 відсотків.
  1. Третій крок. O – (Obstacles) – Визначаємо перешкоди, які можуть зустрітися нам на шляху.
    Заглибтеся в себе та подумайте над тим, що в середині вас заважає вам почати виконувати своє бажання. Яка ваша головна внутрішня перешкода (їх може бути декілька)? Найчастіше це те, що ми тримаємо в таємниці та нікому не розказуємо. А тепер уявіть цю перешкоди максимально сильно.
  1. Четвертий крок. P (Plan) – Пишемо план подолання кожної перешкоди
    Головний акцент хочу зробити на пункті “Obstacles”
    Напишіть план, який допоможе вам справитися з перешкодою, як тільки вона з’явиться та почне впливати на ваші дії негативно та зупиняти вас.
    Зробіть план “якщо, то…” Повільно прочитайте, що написали.

Якщо ви будете відчувати тривогу відносно реалізації ваших бажань та зустрінете перешкоди, ви завжди можете зробити з WOOP! Для цього навіть розробили додаток, який ви можете безплатно встановити на свій телефон.
На сайті https://woopmylife.org/en/home є відео з демонстрацією практичного використання WOOP (робота коуча та клієнта).

Результати досліджень довели ефективність цього методу. Люди, які вибирають складні цілі та використовують WOOP досягають найкращих результатів в різних сферах: зміна звичок, навчання, кар’єра, схуднення та налагодження стосунків.

Наприклад, ви хочете стати більш ефективним керівником, але вам заважає стати кращим страх зустрічей один на один зі співробітниками та уникаєте конфліктних ситуацій, коли необхідно наполягати на виконанні поставленних завдань. Тому, якщо ви поставите перед собою ціль змінитися, вам треба спочатку розрбити план дій відносного того, що ви будете діяти випадках. Це можуть бути заплановані зустрічі заздалегідь, про які ви наперед повідомите всій своїй команді та керівництву і у вас не буде шансу уникнути цього. Дати собі обіцянку, що як тільки домовленості не будуть виконуватися між вами та підлеглими будете приймати міри, щоб цього більше повторювалось, пропишите як саме вибудете проводити такі зустрічі. Доречі, якщо більщість страхів пов’язані з вашою некомпетентістю, як керівника через те, що зайняли цю посаду нещодавно і це для вас новий досвід, розробіть план навчання з розвитку компетенцій. Рекомендую тренінги з управління персоналом та роботу індивідуальну з коучем.

Метод WOOP є також дуже ефективним в нейтралізації внутрішніх перешкод, які заважають командам підвищувати свою продуктивніть. Дійсно, кожна команда професіоналів теж має внутрішні перешкоди. Командна робота за WOOP методом значно підвищить її продуктивність та захистить від проколів у відповідальні моменти.

хочу на тренінг